Hírek

Isten pénze - előrehozott karácsony az Operettben

Bensőséges, karácsonyi hangulatban tartotta a Budapesti Operettszínház Isten pénze című legújabb bemutatója sajtótájékoztatóját. A színház előcsarnoka, mely rendhagyó helyszínül szolgált az eseménynek, az alkalomra ünnepi díszbe öltözött, az érkező újságírókat illatos kürtőskaláccsal, sült gesztenyével, meleg teával, forralt borral várták a színház munkatársai és művészei. Az "előrehozott karácsony" apropóját egyrészt maga a mű adta, mivel a musical Charles Dickens Karácsonyi ének című kisregénye alapján íródott, másrészt, mint Lőrinczy György főigazgató tájékoztatásából kiderült, a társulat jelentős része november végén közel két hónapos külföldi turnéra indul Németországba A Szépség és a Szörnyeteg előadással, így csak most van lehetőség a közös ünneplésre.

A sajtótájékoztatón jelen voltak a november 28-án bemutatásra kerülő mű szerzői: Tolcsvay László zeneszerző, Müller Péter író és Müller Péter Sziámi dalszövegíró. Az Isten pénze, húsz év után kerül ismét a nagyközönség elé. Különlegességét az adja, hogy muzsikája első ízben csendül fel élőzenekari előadásban. A dalokból a sajtó munkatársai ízelítőt kaptak az Operettszínház művészeinek tolmácsolásában.

Lőrinczy György beszédében kiemelte, milyen öröm számára, hogy főigazgatói kinevezését követően épp egy magyar bemutató kapcsán tarthatják az első sajtótájékoztatót. Mint mondta, elfogultan szereti a művet, hiszen annak idején ő segíthette a darab németországi és svájci bemutatását.

Felhívta a figyelmet arra a kampányra, melynek részeként az Operettszínház tíz fiatal művészét szeretnék népszerűsíteni. Közülük hárman: Simon Panna, Gömöri András Máté és Veréb Tamás szerepelnek az Isten pénze című produkcióban.Müller Péter, a darab írója felidézte a számára legkedvesebb karácsonyt, 1944-ben, amikor Pest romokban hevert, az utcákon mindenütt holttestek, a házukat lebombázták és ők a szomszédokkal közösen ásott gödörben töltötték a karácsonyt. "Mégis ilyen boldogságot, ilyen önfeledt mennyei boldogságot, ami abban a gödörben ért még soha egyetlen karácsonykor sem éltem át. Először éreztem meg azt, gyerekfejjel, hogy ilyenkor a szellemvilág közel van, hiába van a földön pokol. … Miért voltam én olyan boldog akkor? Nyilván azért, mert átéltem azt, hogy van szeretet" - mondta, majd hozzátette, hogy Dickens is hitte, hogy a szellemvilág nem hagyja magára az embert és az ilyen nagy pillanatokban, a szeretet pillanatában megnyílik az ember számára csoda.

Beszélt arról is, miért változtatták meg a darab címét. Úgy gondolja, hogy azok a dolgok, amiket Dickens megírt, nem csak karácsonykor történnek meg, "hanem minden olyan pillanatban, amikor az ember rádöbben arra - mint a darab hőse Ebenezer Scrooge -, amit Hamvas Béla úgy mond, hogy szeretet nélkül az élet őrület. Ebben a tébolyban él. Ez a mű arról szól, hogy hogyan ébred föl valaki ebből az eszeveszett boldogtalan őrületből és hogyan lesz belőle egy boldog ember." Az isten pénze pedig nem más, mint a szeretet - magyarázta Müller Péter.Somogyi Szilárd, az előadás rendezője 1993-ban még gyerekként került először kapcsolatba Tolcsvay Lászlóval, amikor osztálytársaival a jánoshalmi templomban bemutatták a Mária evangéliuma című rockoperát. 2006-ban találkoztak újra, amikor már felnőttként ő rendezte a darabot a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Aztán következett az Ördögölő Józsiás, 2013-ban az Operettszínházban.

Az Isten pénzét, már korábban, 2012-ben színpadra állította Erdélyben, a Csíki Játékszínben. Úgy fogalmazott, hogy az Isten pénze most "hazaérkezik" az Operettszínházba, hiszen a szerzőknek már több művét is játszották a teátrumban.

Somogyi Szilárd számára a darab az emberről szól, aki egyaránt jó és rossz. Azt pedig, hogy merre billen a mérleg nyelve, a környezeti hatások illetve a család döntik el. Mint mondta, a próbák vége felé közeledve már kirajzolódik a mű valódi üzenete: ez az előadás "egy közös lelkiismeret-vizsgálat. Közösen nézünk magunkba, és közösen kezdünk el gondolkodni azon, hogy mi magunk mit rontunk el nap, mint nap, hogyan tudnánk jobbá tenni a hétköznapjainkat, mert az idő fogy. És minden nappal kevesebb van arra, hogy másik embertársunkkal jót tegyünk vagy szeretetet közvetítsünk. Nem mindenki fog sírni, de mindenképpen egy közös megtisztulás lesz" - ezzel zárta gondolatait a rendező.Tolcsvay László rendkívül hálás a Budapesti Operettszínháznak, hogy lehetősége nyílt arra, hogy egy ilyen komoly, szakmailag felkészült nagyzenekarral dolgozhat, ahol nem kell kompromisszumokat kötni azért, mert kevés az egy-egy szólamra jutó zenész. Ennek és tudásuknak köszönhetően pedig gazdagon tudta áthangszerelni a művet. Nagyon nagy öröm számára, hogy a próbákon a zenészek közül többen is odamentek hozzá, hogy elmondják, milyen gyönyörű az egyik vagy másik dal "mert ha a muzsikusnak kedve van játszani azt a zenét, akkor nem csak az én gondolataim és érzéseim lesznek benne, hanem az ő aznapi érzései és tudása." Hozzátette, hogy a muzsika megújult, felfrissült, igyekezett azt gazdagítani és az Operettszínház társulatára adaptálni, "mert itt tényleg mindenki énekel szerintem, még a ruhatáros is".

Müller Péter Sziámi, a dalszövegek szerzője arról beszélt, hogy milyen csodálatos dolog az, ha valakinek, mint neki, a legjobb barátai a szülei. Rendkívül harmonikusan tud együtt dolgozni Müller Péterrel, akitől rengeteget tanult. "Együtt dolgozni, az nem dolgozás nekünk, az repülés" - fogalmazott. Felidézte azt a váratlan és meglepő pillanatot, amikor épp a Feketelyukban az URH zenekarral lépett fel, rendőrök által megfigyelve és Müller Péter felkérte a Mária evangéliuma dalszövegeinek megírására. Azóta rendszeresen dolgoznak együtt. Most viszont elérkezett az a pillanat, amikor apja "elengedte a kezét" és első ízben a teljes darabot: szövegkönyvet és dalszövegeket is ő írja Tolcsvay László muzsikájára. Mint mondta, találkozása a zeneszerzővel sorsszerűnek nevezhető. Zenéjét hallgatva nincs szüksége arra, hogy gondolkozzon egy-egy megfelelő mondaton, mert azonnal megszólal benne a szöveg. Szólt arról is, hogy milyen fantasztikusan jónak tartja az Isten pénze zenéjét, amely kivételes módon tudja továbbvinni, építeni a drámai feszültséget, éppen ezért képes ennyire hatni a darab.A karácsonyi visszaemlékezések sorában Szabó P. Szilveszter, aki Németh Attilával együtt Marley, a szellem szerepében látható majd a darabban, a kamaszkorban elveszített és apaként újra megtalált karácsony öröméről beszélt, míg Földes Tamás, aki Szomor György mellett Scrooge-ot, a lelketlen milliomost alakítja annak örül leginkább, hogy több évnyi turnékon töltött a karácsony este után, most az Isten pénze premierjének köszönhetően végre családja körében élvezheti az ünnepeket.

A sajtótájékoztatón a Budapesti Operettszínház jótékonysági akciójára is felhívták a figyelmet a szervezők, melynek célja, hogy hátrányos helyzetben élő gyermekek számára is boldogságot és örömet hozhassanak az ünnepek, és átérezhessék, hogy a karácsony valóban a szeretet ünnepe. Az akció keretében az Operettszínház szólistái november 21-től december 20-ig minden pénteken és szombaton készpénz-adományokat gyűjtenek a teátrum jegyárusító pavilonja mellett a Nagymező utcában a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány számára.Az előadás születésének kulisszatitkai mellett a jelenlévők Vágó Zsuzsi és Monori Dominik, valamint Vágó Bernadett, Földes Tamás és Kerényi Miklós Máté egy-egy dalának köszönhetően a darabból is ízelítőt kaptak. Az ünnepi hangulatot pedig az igazi hóesésbe burkolózó zárójelenet tette teljessé, a teljes szereplőgárda produkciójában a színház főbejárata előtt, így varázsolva karácsonyt a Nagymező utcába.

Tolcsvay László, Müller Péter, Müller Péter Sziámi: Isten pénze - bemutató: november 28.

Szereplők: Földes Tamás/Szomor György, Szabó P. Szilveszter/Németh Attila, Kerényi Miklós Máté/Veréb Tamás, Monori Dominik/Tóth Bercel, Szerényi László/Pálfalvy Attila, Serbán Attila/Peller Károly, Szabó Dávid/Gömöri András Máté, Vágó Bernadett/Simon Panna, Lehoczky Zsuzsa/Kolti Helga, Vágó Zsuzsi/Kékkovács Mara, Nádasi Veronika/Kalocsai Zsuzsa

Rendező: Somogyi Szilárd

A TV2 BESZÁMOLÓJA A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRÓL

ÍGY KÉSZÜL AZ ELŐADÁS - A PRÓBÁKON JÁRTUNK:

Forrás: operett.hu

2014. 11. 24.
Copyright ©2009 - Szerényi László
www.netcube.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, online marketing. Irányt mutatunk, megoldást kínálunk!